torstai 21. helmikuuta 2019

KompostointiaIhminen on kuin komposti. 
Jos se jäähtyy, se ei käy.
Jos se jäätyy, kestää kauan sulaa. 
Jos se on täynnä, se pitää tyhjentää. 
Jos se on täysin tyhjä, kestää hetken täyttyä, että alkaa käymään uudelleen.
Jos se on kostea, se haisee karkottaen ympäristöstä ystävälliset kanssakansalaiset.
Jos se on kuiva, se ei toimi. 


Muutama ekologinen ja edullinen vinkki omasta kokemuksesta....
- jätteiden mikrottaminen, kun komposti meinaa jäätyä
- ei perunankuoria heti kuorittua kompostiin, antaa lämmetä jääkaappikylmästä huoneenlämpöiseksi
- kuumat vesipullot kompostiin "pattereiksi"
- ureaan (lue ihan pissa vaan) kostutettua wc-paperirullaa tai kananmunakennoja
- kuivikkeeksi kananmunakennoja ja pilkottuja wc-paperirullia 

Ja kesäisin heitän kahvinpurut Hortensioille, 
kananmunakuoret Kärhöille sekä 
Ruusut kuulemma pitäisivät Banaaninkuorista....
(Toim. Huom! Mies löysi Ikeasta keittiön sävyyn sopivan poljinroskiksen, on muuten hyvä sisä-ämpäri ja helppo käyttää, ja on piilossa keittiön nurkassa - ei kerää liikaa huomiota ja on kuitenkin tarpeeksi pieni, että pakottaa viemään ulos tiuhaan.... meillä kun ei ole enää kompostia kaivavia vauvoja tai lemmikkejä...)Ja Itsekompostoinnin kanssa olen taas paininut viime kirjoituksen jälkeen. 
On niin helppo kirjoittaa kauniita elämänkertoja ja tarinoita. Mutta kun totuudessa näiden asioiden kanssa painiminen on melko haasteellista. Mieli järkkyy ihan kummallisista asioista. Ihminen muuttuu kummallisissa tilanteissa. On vaikea pidättää itkua niissä tilanteissa, joissa ennen on nauranut. 

Mutta komposti (lue: pieni ihminen) on kuin onkin pysynyt käynnissä koko talven. 
Ja siitä sietää olla ylpeä! 
Kevättä ja kompostin tyhjentämistä kohti hangesta huolimatta!!!!

Kirjoitelkaa ihmeessä sekä itsekompostointiin että jätekompostointiin liittyviä vinkkejä alle. 
Oli kiva lukea teidän kommentteja viimeksi, 
ja aihe taisikin pyyhkäistä melko läheltä melko montaa ystävää täällä blogimaailmassa(kin).


14 kommenttia:

 1. Me ostettiin syksyllä komposti. Nyt on täyttynyt yli puoliväliin. Mitä ihmettä me tehdään tuolle tuotokselle? Onko teillä tuossa kuvassa kaksi kompostia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä on kaksi kompostia, sain toisen isältä ja meidän kuusihenkinen perhe todella tarvitseekin kaksi kompostia, sen verran perunankuoria täältä syntyy. Ja sama meillä, komposti on talven jälkeen täynnä. Kesäaikaan tyhjennän sen aina sivuun "jälkikompostikasaan", koska suoraan kompostista se on ihan liian vahvaa. Keväällä tyhjennän tuotosta suoraan myös ruusupenkkiin, ruusuille tuotos ei ole liian vahvaa. Nyt en viitsi heittää tuotosta valkean lumen päälle, joten teen nyt viereen pressualustan, jolle tuotoksen tyhjennän kuivikkeen kanssa, jotta ei ala haisemaan. Ja keväämmällä siirrän sitä perennoille ja ruusupenkkkiin. Myös uuden kukkapenkin pohjana se on täydellistä. Hyötykasveille en laita saman vuoden tuostosta, koska se tosissaan on liian vahvaa. Tästä voisikin jutella lisääkin blogissa.

   Poista
 2. Eksyin sivulle ja en voinut lähteä... kompostikuvasi ovat aivan hillittömän hauskoja :) samoiten tuo kuvaus "ihmiskompostista", jäänpä lukiaksi ja lähden lukemaan menneitäkin tekstejä. Mukavaa viikonvaihdetta :)

  VastaaPoista
 3. Kompostiohjeesi ovat hyviä konkreettisia vinkkejä kompostin toimintaan. Ja sehän on elävä kokonaisuus kuten ihminen, joten kaikki totuudet pitävät paikkansa myös ihimisolion kohdalla: on paha olo, jos olet märkä, kuiva, haiseva... mutta jos massa toimii hyvin, tuoksukin on ihana! Voi tuota huumoria - se paljastaa ydintotuuden! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joos ihmeen paljon ihmisellä ja kompostilla on yhteistä, kun alkaa enemmänkin miettimään :) Ihanaa kevään alkua sinullekin!

   Poista
 4. Kompostoiminen on kyllä lumoavaa puuhaa, ihana saada omaa multaa. Joten aihe kiinnostaa kyllä. Isoin ongelma tuntunee itsellä olevan, ei se että kompostori ei pysyisi käynnissä, vaan ammoniakin haju. Kannattaa siis satsata kunnolliseen kuivikkeeseen, kompostori tarvitsee tarpeaksi hiiltä, tarpeeksi kuivaa, imemään kosteutta ja kuivikkeen on syytä olla myös osittain karkeaa materiaalia, jotta kompostori pysyy tarpeeksi ilmavana. Täytynee kesällä/keväällä ruveta lisäämään oksahaketta kuivikkeen joukkoon. Uusi keräysasiasi on tosiaan siisti. Täällä on vain muovikulho tiskipöydällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oikeassa olet! Kunnon haketta ei korvaa mikään! Kananmunakennot ja vessapaperirullat ovat vain pieni apukeino ja kierrätystä. Kunnon hake on parempaa kuiviketta ja syö hajun. Ihanaa kevään alkua!

   Poista
 5. Ihana kirjoitus, elämänmakuinen, komposteineen kaikkineen. Mahtava vertauskuva. :) Pirtsakkaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
 6. Tässäpä hauska postaus 😂 Itse haaveilen vielä omasta kompostorista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kompostori on kyllä loistojuttu, mutta täytyy myöntää, että ennen tätä luulin, että se vain tekee työnsä, mutta yllättävän paljon sitä pitää auttaa... Oppia ikä kaikki! Tästä voisi blogissa kirjoittaa lisää!

   Poista
 7. Heippa, kahden kompostorin kierteessä täälläkin mennään ja keittiön nurkassa on pieni poljinsanko materiaalia keräämässä.
  Luin vasta postauksesi uupumisesta, toivotan vankkaa toipumista siitä.
  Minäkin koin vakavan uupumisen kauan sitten, itse en lainkaan ymmärtänyt tilaani ennen kuin lääkäri selitti mistä on kyse. Silloin ei uupumisesta keskusteltu niin paljon kuin nykyisin. Olin aivan pohjamudissa ja toipuminen kesti kauan. Irtisanouduin työstäni ja kokosin elämäni palaset uudestaan. Nyt tuo aika vaikuttaa vain pahalta unelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo opettelen pyörittämään kahta isän jalanjäljissä, isällä oli omakotitalossa maailman paras kompostorisysteemi. Mutta huomasin, että sen hoitaminen vaati myös aikaa. Ennen omaa kompostia luulin sen pyörivän täysin itse, mutta kyllä se vähän apuakin kaipaa. Täysipä taas tyhjennellä sitä...

   Ja kiitos! Aaltoillen toipuminen menee ja huomaan, että oikea toipuminen vaatii aikaa. Ei ole kyse vain yhden viikonlopun lepäämisestä vaan todellisesti mielen työskentelystä ja pidemmästä levosta ja sen levon tuomisesta arkeen. Kiitos Cheri! <3

   Poista