sunnuntai 1. tammikuuta 2017

"Puutarha saisi olla kaikkien aistien käytössä"


Uuteen vuoteen on mukava sukeltaa viime vuoden parhaan 
väriä vaihtavan Tulppaanin kuvin sekä Mari Mörön ajatuksin. Uusi vuosi antaa mahdollisuuden uuteen alkuun, vaikka se kuulostaakin kliseiseltä. Totuus on, ettei kahta samanlaista vuotta ole, eikä samanlaisia vuodenaikoja, vaikka joka neljäs onkin samaa lajia. Olkaamme siis toiveikkaita:

"Puutarha saisi olla kaikkien aistien käytössä"


"Kasvit eivät varsinaisesti pyydä vuoronumeroa, eivätkä ne ole lukeneet käyttöohjeitaan."
"Erehtyminen saisi mielellään sisältää oivalluksen, 
ihmisen ei tule tuputtaa omaa kalenteriaan kasveille"

"Lohduttavaa on, että joskus puutarha vain syntyy."


"Vaikka puutarhan ei tarvitse olla luotu hartauden harjoittamiseen, 
sen rauhoittavaa vaikutusta ei kukaan kiistä"


"Puutarhan syvintä olemusta ei saa selville yhdessä eikä kahdessa kesässä." 
"Kymmenen vuotta on puutarhalle lyhyt aika"


"Toisin kuin moni muu, en ole vuosikausiin kysynyt, onko tässä mitää järkeä."
"Talon asuminen on oma juttunsa, ja puutarhan liittäminen osaksi asukkaiden elämää hiukan eri asia."


"Asun kaiketi talossa, mutta elän puutarhassa" 


(Mari Mörö: Melkein kaikki itää, Kirjapaja 2009)

7 kommenttia:

 1. Niin kuin varmaan tiedät, olet niin ihastunut noihin Mari Mörön ajatuksiin. Hän osaa toden teolla pukea kaikkien puutarhahörhöjen ajatukset sanoiksi.
  Ihana myöskin katsella näitä keväisiä kuvia. Itsekin juuri järkkäilin kuviani oikeisiin kansioihin, ulkoiselle kovalevylle. En muistanutkaan, kuinka kaunis kevät on. Nyt tuli valtaisa kevätkaipuu ja yhtäkkiä tekisi mieli riisua koko joulu pois ja ostaa tulppaaneja isot kimput.
  Ihanaa kun alkoi uusi vuosi ja uusi kasvukausi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Mörön kirjoista on tullut oikeaa aivojen tuuletus aikaa - Lainasin Titalta toisenkin kirjan :) Kevätkuvat saa todellakin mielen virkistymään, nyt tajuaa kuinka harmaa ja musta syksy onkaan ollut! Uudeksi vuodeksi meille kotiutui jo ensimmäinen Tulppaanikimppu, ja vielä keltainen - se vasta keväältä näytti joulukuusta vasten!!!! Hauskoja kontrasteja, mutta joulukuusikin saa olla vielä kuopuksen synttäreihin perinteisesti, sitten vasta joulunajalle heilutellaan hyvästejä. Puutarhakevät vaan nostaa samaan aikaan päätään - Mutta aina puutarhassa (sekä lasten kanssa) pitää olla yhden askeleen edellä, vaikka eläisikin tässä hetkessä :) Ja hassua keskustella täällä, kun voisi puhelimellakin soittaa.... Mutta parasta tässä on, että keskustelijoita saa samaan "puheluun" monta :)

   Poista
 2. Juu kiva lukea teidän keskusteluja ja Möröltä lainauksia :). Mörön kirjat eivät olekaan minulle tuttuja. Tein myös juuri ulkoinen kovalevy kuvakopiointeja ja minusta tuntui että menneen vuoden puutarha-kansiossa tais olla ennätysmäärä kuvia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy munkin varmaan alkaa kansioita askartelemaan kuville, alkaa olla aika määrä kuvia joo.... Mutta Mörön tuotantoon kannattaa tutustua! Tulee hyvälle tuulelle puutarhaturaaja jos toinenkin!

   Poista
 3. Ihana aukeavien tulppaanien henkäys - uskon jo, että se kevät on tulossa! Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista