torstai 5. tammikuuta 2017

KompostiepätoivoPuutarhaturaajan talviongelma nimeltä "komposti pakkasella"


Isäni on guru kompostoinnissa - kaikkea sitä voikin ihailla ihmisissä.... Isällä on useampi komposti ja jälkikompostori ja sieltä tulee niiiiin kaunista multaa - ja kyllä - multa voi todella olla kaunista!

- Itse koen kompostoinnin talvella taisteluksi...


Viimeisenä yrityksenä laitoin kompostijätteet mikroon ennen kompostiin kuskaamista.... 
Voehan voehan..... Tästä on mullanteon ilo kaukana.... Vielä kun selkä niksahti tätä hämmennellessä... Pitää hommata jakkara kompostin eteen tällaiselle lyhyelle puutarhatontulle...

Taitaa se jäätyä kuitenkin.... Sisälle vielä limupullo täynnä lämmintä vettä herätteen ja kuivikkeen lisäksi sekä päälle paksuin ja isoin pyyhe mitä talosta löytyy.... 
Autolle tarkoitettu "foliopeitto" olisi hyvä :)

8 kommenttia:

 1. Voi että, puutarhatonttu kiroaa kompostin parissa :-D
  Ihanaa, kompostiguru-isä ♥ Mun isä oli hyvin kiinnostunut kompostoinnista, vaikka ei mikään guru ollutkaan. Silti, kiva jättää tuollaistakin asennetta ja tietoa perinnöksi. Tovottavasti lauhan kelin myötä komposti lähtee käyntiin kuin höyryjuna.

  VastaaPoista
 2. Mullakin komposti jäätyy aina vimeistään tammikuussa, siis jos on kovia pakkasia, mutta sulaa kyllä aika pian itsestäänkin.

  VastaaPoista
 3. Luulen, että kyllä meilläkin komposti jäätyy, mutta uskon ja toivon, että se siitä sitten käynnistyy kun kelit lämpenevät. - Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
 4. Käsittääkseni jäätyminen on hyvin yleistä näillä pakkasilla, vaikka mitä tekisi.

  VastaaPoista
 5. Eiköhän se näillä pakkasilla jäädy lähes jokainen komposti. Minä anna suosiolla jäätyä koska komposti ei ole eristetty, keväällä herää henkiin kun säät lämpenevät.

  VastaaPoista
 6. Meillä jäätyy komposti joka vuosi viimeistään tässä tammikuulla, mutta aina se on herännyt ilman suurempia operaatioita kevään mittaan henkiin tuottamaan uutta, muhevaa multaa :D Älä siis vaivu epätoivoon!

  VastaaPoista
 7. Samanlaista epätoivoa on havaittavissa täällä - en mitenkään saa pidettyä kompostiani kunnolla käynnissä. Kompastun jo säännölliseen biojätteiden viemiseen, koska meillä ei kahden työssäkäyvän aikuisen taloudessa tahdo arkisin syntyä muita biojätteitä kuin kahviporoja ja talouspaperia.. sillä ei vielä kompostia ruokita. Aina se on kuitenkin keväisin herännyt. Tsemppiä kompostitaisteluihin! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista ja lohdusta! Nyt ei jäätynyt! Taisteluvoitto siis erästä yksi! Katsotaan jatkossa :)

  VastaaPoista