torstai 31. maaliskuuta 2016

Ongelmia ja lohtuaNyt on taas todellinen MUTAMÄKI postaus!
Joka talvi tai kevät takapihallamme näyttää olevan sama ongelma: Routa!
Vanhassa Puutarhapäiväkirjassa olenkin puhunut pihastamme, asumme kalliorinteessä, jossa valuu vettä kesät talvet. Takapiha on kaunis, mutta vettä valuu tosissaan ongelmaksi asti. Olemme kaivaneet salaojia sinne tänne hikihatussa, ja nyt toivon ettei enää tarvitse pelätä talon valumista tulvan mukana rinnettä alas... Kasvirukat roikkuvat rinteessä taas pää alaspäin, juuret taivasta kohti. Otin kuvia kännykällä aamun pyörälenkin jälkeen. Ja voi hyvänen aika mitä kraatereita! Sormustinkukat saavatkin tästä penkistä hävitä, mutta pienet sammalmättäät eivät haittaa, koska pengerrys on silta pihasta metsään.Pengermän alareunassa on Kuunliljoja, jotka estää maan valumisen kiveykselle. Eli edistystäkin mutavyörystä on. Toisessa laidassa on Iiriksiä kirjava valikoima, josko niiden juuret pitäisivät maan paikallaan. Sitten on pari Norjanangervoa, pari Alppiruusua ja havuja sekä toisessa päässä perennapenkki. Maanpeittokasvina on Kurjenpolvea sekä Taponlehteä. Jännittää miltä tämä pengerrys näyttää kesällä. Jos kasvit ei pysy tässä tänä vuonna, pitää varmaan tehdä se Tuivio-Kuunlilja penkki niin kuin siskoni ehdotti. Mutta haluaisin sekaan vähän väriäkin. Saapa nähdä mitä tästä kehkeytyy. Nyt on eka vuosi kun koko pengerrys on täynnä istutuksia.Kasvit todella roikkuu kraatereiden reunoilla, huoh!

Mutta lohtuakin on!
Ruusupenkissä Tulppaanit ovat pistäneet päänsä esiin ja Omenapuun juurella näkyy tuo uusin Sipulikukkani, jonka nimi hukkui heti alkuunsa mielestä :) 

Nyt odotan kesää! Viime kesänä tuli tosiaan täydennettyä kukkapenkkejä täyteen, eli nyt olisi odotettavissa mudan piiloutumista!!!! 
Mutta otetaan vastaan ideoita routapenkkiin, jos joku keksii jonkun 
KAUNIIN, HENNON MUTTA ISOJUURISEN 
kukkivan kasvin tuonne taakse :) Sellaista ei taida ollakaan.....

9 kommenttia:

 1. Melko hurjasti routii maa teillä :( En tiedä olisiko kohopenkeistä mitään apua, jos vesi valuisi tällöin juurilta pois? Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Toi takapiha on kyllä murheenkryyni. Ja se on harmi, kun sille ei voi sinänsä mitään, kun vesi tulee jo kaupungin puolelta, eikä teidän tontilta. Näin pihasuunnittelijana ärsyttää huono kaavoitus tai se ettei kaupunki itse imeytä ja hoida vesiongelmia kuntoon omalla puolellaan, vaikka vaatii niin tonttien omistajilta.
  Nyt kyllä tänä kesänä mietitään siihen kunnon ratkaisu. Mutta älä vielä menetä toivoasi, katsotaan mitä kevät tuo tullessaan.

  VastaaPoista
 3. Syvä oja (esim vesivanerilla sivuilta vuorattu murtumisen ehkäisemiseksi, tiheä vaikka sääskiverkolla tiivistetty ritilä päälle jottei sinne tipu porukkaa) sinne ylös rajalle, pumppu pohjalle, josta vedet rinteeseen puron muodossa ja siitä eteenpäin vedet salaojan kautta huitsinnevadaan ja kuivimpaan aikaan kierto takaisin ylös -tämmöstä tuli mieleen sen enempää asiaa tuntematta. Toivottavasti saatte vedet valjastettua, inhottavaa tuollainen tuho.

  VastaaPoista
 4. Vesi, pakkanen ja savi on niin ikävä yhdistelmä, roudalla on niin mahtava voima ja se rikkoo vaikka kuinka hyvin yrittäisi salaojittaa! Harmittaa vain kun kasvit kärsivät ja itsekin! Toivottavasti saatte siihen ratkaisun :D meillä routii vain tie eikä siitä auto oikein tykkää!

  VastaaPoista
 5. Ekaa kertaa täällä! Kaikkea ihanaa bongasin ennen tätä dilemmaosiota ja lukemista riittää jatkossakin. Ei tuo minusta niin pahalta näyttänyt, voisiko maata vaan painaa alas valumasta ja pengertää kivillä tai mitä teillä sattuu olemaan käsillä? Siihen saisi kivasti multatilaa ja voisit istuttaa vaikka mitä. Ainakin angervopensaat kestävät miltei mitä vaan ja kestävät perinneperennat myös. Pensaat sitoisivat varmaan maata hyvin, lamoherukat tai muut maanpeitepensaat, pajut esim.? Minä kyllä näen tuon jotenkin silti kuitenkin mahdollisuutena enemmän kuin ongelmana, ikuinen optimisti kuin olen. Älä lannistu! Olen varma, että saat ongelman selätettyä ajan kanssa.

  VastaaPoista
 6. Miten olisi viiruhelpi? Niin kaunis heinä ja sitoo varmaan maat, tosin leviää mielellään?

  VastaaPoista
 7. Moikka, kiertelen kesäisen puutarhatapaamisen bloggareita ja lisäsin si ut lukulistalleni, mukava blogi sulla!

  VastaaPoista
 8. Tuli ensimmäisenä mieleen tavikset, Vuorenkilvet, ainakin niillä on vahvat juuret. Juuttikangasverkko voisi myös auttaa pitämään maata paikoillaan. Siihen voi tehdä aukkoja, mihin istuttaa kasveja.

  VastaaPoista
 9. Käsitinkö oikein Riinan kommentista? Vesi tulee kaupungin omistaman tontin hulevesistä? Kyllä kaupungilla on vastuunsa siitä.

  VastaaPoista