tiistai 26. maaliskuuta 2019

Kevätsotku multamelskeessä on alkanut!


Nyt on alkanut kodinhoitohuoneen pöydän täyttäminen. 
Vaikka vannoin, etten Tomaatteja kylvä, oli pakko kokeilla itääkö ylivuotiset siemenet. 
Ja varsinkin, kun tallessa on maailman parhaat roskat, joita ei voi jättää käyttämättä kasvihuoneena...



Samalla heitin myös vanhan tomaatin palasen multaan. En tiedä onko tästä edes mahdollista saada tuottavaa tainta aikaiseksi, mutta hauska nähdä kuinka tämä alkaa kasvaa...


Viinirypälekotelot, kakkukupu, karkkikupu - niin hienoja pieniä kasvihuoneita. Ja parhaimman roskan olen säästänyt kaapin alla kurkuille ja kesäkurpitsoille... 
Se vaatii jo vähän tilaa pöydälle, kun sen aika on....



Näihin roskiin on helppo kirjoittaa kuka on kukin; 
Tiny Tim ja Ildi ainakin toistaiseksi tunnistettavissa....


Ja @versojavaahteramäeltä lahjaksi saadut Ananaskirsikan siemenet, voi kun tässä onnistuisi!


 Ja Inkivääri ei vielä idä, mutta Parsakaalin versot ja Käenkaalit ovat hypänneet ruukusta toiseen Inkiväärin päälle itämään.... Ja Päivänsini itää jo kauniilla veroilla. Eli elämää on. 
Lopputulos täällä Mutamäellä harvoin vastaa alkusuunnitelmaa, 
mutta aina joku sattuu säilymään hengissä. 
Katsotaan siis kuinka paljon sitä saa kasvamaan.. Viime vuonnakin Päivänsini iti hienosti ja kasvoi valtavaa köynnöstä, mutta ei kukkinut ollenkaan. Nyt iti 4/9 siemenestä, katsotaan miten pääsee kukintaan saakka....

Kurkkuihin ja Kesäkurpitsoihin, sekä juureksiin aion panostaa tänä vuonna vähän paremmin. Eli ns. helppoihin, joissa onnistumisprosentti on melko hyvä :) Pitäisi piirtää suunnitelma ihan paperille :)
Eli tällaisin multamelskein kohti tätä viikkoa!

14 kommenttia:

  1. Ihanaa multaterapiaa. Mulla täyttyy keittiön pöytä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kaikki muu väistyy näiden tieltä :) Oli sitten pyykkien viikkaustila tai joku muu, kevät on niin hullaannuttavaa aikaa!

      Poista
  2. Varsin osuva otsikko tekstilläsi. Sotkua tosiaan syntyy :D Tomaatin siementen ympärillä oleva "geeli" pitäisi estää siementen itämisen, joten eivät välttämättä idä noin tuoreeltaan. Tässäkin on kyllä välillä poikkeuksia ja olen löytänyt tomaatin taimen jopa kokonaisen tomaatin sisältä. Itämisen varmistamiseksi kannattanee kuivattaa tai pestä muutamasta siemenestä tuo geeli pois ja kylvää siemenet normaalisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo tomaattihan homehtui heti.... Tulipahan kokeiltua...

      Poista
  3. Olen kasvattanut yli 10v vanhoista tomaatin siemenistä, enkä ole huomannut mitään eroa itävyydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kohta nähdään itääkö nämä! :) kasvatuksessa on niin monta vaihetta, että jännä nähdä kuinka monta kuolla kupsahtaa missäkin vaiheessa. Mutta ajattelin, että jos viljelmä on maltillisen kokoinen, siitä on mahdollista pitää paremmin huolta!

      Poista
  4. Tämä on positiivista sotkua! Siitä syntyy uutta elämää.
    Ja multahan ei ole itseasiassa sotkua ollekaan, vaan kasvualustaa. Sitä perhe ei aina tahdo ymmärtää... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kasvualusta kuulostaa paljon paremmalta! Elävää sotkua :)

      Poista
  5. Meillä myös säästetään tällä hetkellä kaikki roskit. Jos mies ehtii jonkin vanukaspurkin roskikseen laittaa, niin minä kaivan sen roskiksesta ja pesen odottamaan asukkeja. Paitsi sanomalehtipotteja, jemmassa on iso kasa soijamaitopurkkeja, isompia ja pienempiä rahkapurkkeja, kirsikkatomaattien ja hedelmien muovirasioita, Lidlin käyttövalmiin soijarouheen muovikaukaloita ja niin edelleen. Koskaan ei tiedä, mitä kohta tarvitsee. Päätin tänä vuonna, että mitään taimiruukkuja en osta, kun on roskia, joita voi käyttää. =)

    Minulla iti miniluumutomaattien siivut mullassa, vaikka alkoivat ensin homehtumaan. Eli ei haitannut siemenlimat kasvua näiden kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuokin tomaatti homehtui, niin otin sen pois... Tuo on ihan totta, ettei koskaan tiedä mitä tarvitsee :) En ole mikään konmarittaja :)

      Poista
  6. Se on aina yhtä mielenkiintoista kasvattaa siemenistä. Mullakin lähti vanhat kurpitsansiemenet hyvin kasvamaan, jos vaikka tänä vuonna tulis satoakin. Kun saisi koiran pysymään pois lehtikompostista niin saisi herkut kasvirauhan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mäkin mietin nyt että miten kasvatan, tai missä mitäkin... Kesäkurpitsoille pitäisi olla joku hyvä paikka ja perunoille, että saisivat rehottaa rauhassa... Meillä on raudoitusverkosta tehty aita jalkapallon suojana, mutta koira taitaa olla vaikeampi :)

      Poista
  7. Kyllä sinulla on siellä siementä ja hyvä se on käyttää kaikkia materiaalia mitä kotiin tulee hyödyksi esim. tähän idätykseen. Minä olen kaivannut tomaateista siemenet talouspaperin päälle harvakseltaan ja olen antanut kuivua. Sitten vain olen paperineen päivineen asettanut mullan päälle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo on selvästi parempi keino. Pitää ens kerralla yrittää noin!

      Poista