maanantai 5. elokuuta 2019

Kesän kukkaloistoaTämä kesä oli taas ihan kummallinen. Ne kasvit, joiden odotti kukoistavan, 
ei välttämättä edes kukkinut. Ja ne kasvit, joilta ei mitään odottanut, yllättikin iloisesti!

Yksi tämän kesän yllättäjä oli Pihajasmike. Se on ollut pihallamme jo monen monta vuotta. Sain sen aikoinaan juuren palasena siskon pihalta. Ja se on aina kukkinut muutamia kukkia. Tänä vuonna se on kuitenkin yltänyt jo parin metrin mittaan, ja kukki koko puskan täydeltä!
Koko puskasta en epähuomiossa ottanut kuvaa laisinkaan, mutta maljakkoon poimin useamman oksan. Ja Pihajasmikkeen kukkahan on ihmeen jämäkkä. Luulin sen olevan hentoinen, mutta se onkin paksu, ihana ja tuoksuva!!!

Ja pensas kukki juuri samaan aikaan Pionien kanssa, 
joten aivan ihana kimppu kukoisti takapihan pöydällä, ja yllättävän kestävästi!
Näiden kukintojen jälkeen aloinkin rakentaa pihaa uusiksi. Enemmän pensasmaisia, kestäviä kasveja ja pieniä raaskuja perennoja pois. Nyt alkaa jo ajatukset hieman muotoutua ensi vuoden viljelyjäkin kohti, saas nähdä mitä puutarhaan ensi vuonna "tupsahtaakaan"! 
Ja nää "tupsahtamiset" tiedetään, kaikkea pitää odottaa muutama vuosi ennen kuin kukkii. Mutta sekä nämä tänä vuonna ekan kerran runsaasti kukkineet Pionit  että Pihajasmike luovat toivoa runsaista kukinnoista :)12 kommenttia:

 1. Minun pihajasmikkeet eivät oikein tykkää olla täällä. Toisesta kuolee joka vuosi versoja eikä se kuki ja toinen kasvaa omituisena risupöheikkönä. Sentään kukkii risujensa seasta. Varmaan on hankittava kolmas joukon jatkoksi. Kaunis yhdistelmä pionin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minullakin siis ekaa kertaa ihanan tasaisena. Pari vuotta sitten oli myös meillä risupöheikkö, mutta viime vuonna kasvoi nätisti ja teki pari kukkaa, ja tänä vuonna kukoisti. Ollut ehkä 5-6 vuotta paikallaan. En tiedä kasvaako kaupan taimet nopeammin kauniiksi... Mutta nyt tähän ihastuin kyllä! On paahteisella paikalla ruusujen seassa.

   Poista
 2. Kaunis kimppu! Meillä pihajasmike on kukkinut todella ihanasti nyt muutamana kesänä, mutta kukinnan jälkeen se aina kuivattaa joitakin oksia ja näyttää vähän ränsistyneeltä. En tiedä johtuuko se oksien kuivuminen näistä kuivista kesistä vai mistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä minäkään. Tänä vuonna eka kerta kun meillä ei niitä kuivia oksia näy. Mutta aivan ihana on kukinta!

   Poista
 3. Minullakin pihajasmike on ollut oikea risukasa kaiken kesää. Jouduin siirtämään kookkaan pensaan viime syksynä ja siitä otti nokkiinsa. Upea yhdistelmä jasmike ja pionit! Mukavaa elokuun jatkoa, näyttäisi kesää vielä riittävän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että riittää vielä kesää! Näistä tulisi kyllä ihana aidanne. Jos olisi enemmän tilaa XD

   Poista
 4. Onpa suloista kukintaa! <3
  Minäkin tykkään enemmän puuvartisista kasveista, kuin hennoista perennoista, vaikka nekin ovat sinänsä suloisia.
  Suurin osa vuodesta on kuitenkin myös lehdetöntä aikaa ja perennat kuolevat pois. Ilman puuvartisia kasveja puutarha on kuin pannukakku ja aika alaston. Siksi tykkään, että myös perennojen seassa on näitä puutarhan ryhdittäjiä.
  Ihanaa, kun uuden luominen ei tarvitse koskaan loppua, vaan aina on myös ensi kesä ja uudet suunnitelmat. Ja sitä ennen on vielä syksykin, mikä on ihan loistavaa kasvien siirtely ja -istuttelu aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voi että visiot lentää huolella! Kun vaan voittaisi lotossa ja voisi ostaa kaikki kasvit jokaiseen visioon... Mutta puutarhahan onkin oikein kärsivällisyyden oppikoulu :)

   Poista
 5. Aivan ihana yhdistelmä! Näin ne ajatukset hahmottuu ja sitten alkaa maapalat lentää :-D Jasmike on todellakin hurmaava. Näin joskus viime talvena ruotsalaisessa lehdessä niin ihanan kuvan kukkivasta jasmikkeesta ja vaaleanpunaisesta ruususta vierekkäin - ihan kuin tuo sinun jasmike ja pioniyhdistelmä! - että aloin luoda uutta ruusutarhaa kasvimaan reunalle, siinä on vaaleanpunaisia ja vaaleanpuna-valkoisia ruusuja ja sitten kameliajasmike, siis jos se selvisi siirrosta hengissä. Oli niin pieni raasku toisaalla ja sitten se kuivatti viimeisetkin lehtensä, aargh. Mutta syksyn alennuksesta toinen viereen, jos se menehtyi - tai jos ei menehtynytkään ;-)
  Iloa ja intoa puutarhapuuhiin! Puutarhassa yksi parhaista jutuista on se, että se muuttuu koko ajan, kun saa idean.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Valmista ei tule koskaan. Se on kiehtovaa, vaikka samalla niin työlästä :) Mutta näin muutaman vuoden jälkeen oppii löytämään omia suosikkeja :)

   Poista
 6. Kauniit yhdessä!
  Pensaat ja puut ovat kyllä puutarhan selkäranka, vaikka niiden kasvamista joutuukin jokusen vuoden odottelemaan. Mutta ne palkitsevatkin sitten jokavuotisella kukinnallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuo palkinto on kyllä mieletön. Sitä kummasti jaksaa odottaa ja toivoa vaikka on näin kärsimätön ihminen :)

   Poista