keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kasvimaata vihdoin...


Kasvimaan laadinta oli tänä vuonna mielenkiintoinen projekti. 
Kasvihuoneen kasvit istutin blogiyhteistyönä Green caren kanssa 
Grobiootti Luomu kasvumaa säkkeihin ja Grobiootti Luomu Kasvupusseihin. 
Myös Kasvimaan yhteen laatikkoon istutin kasvit Kasvumaa säkkiin.
 Ja luulen, että nämä säkit ovat olleet pelastukseni tänä kesänä. 

Sisällä esikasvatetut Kesäkurpitsat istutin ajoissa Kasvupusseihin ja siirsin kasvihuoneeseen. 
Tässä kuvassa huomaa, että Dahliat ovat vielä kasvihuoneessa tässä vaiheessa. 
Pusseihin laitoin yksi taimi per pussi, paitsi pariin pussiin kaksi tainta, koska taimia oli niin paljon! Pussi pysyy hyvin itsellään pystyssä, kun alakulmat taittaa sisään ja pussin reunan rullaa kuin ruukun reunaksi. Pohjaan tein reikiä, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. 

Nyt Kesäkurpitsat ovat Kasvihuoneessa hyvässä kasvussa. Samoin Tomaatit. 
Tomaatit tänä vuonna ostin valmiina taimina Kaijansinkon puutarhalta tästä ihan läheltä ja pari tainta sain siskon kasvattamana. (HUOM olen pysynyt lupauksessani kerrankin :) 
Niissäkin on jo kukkia lupaavasti!
Sen sijaan Kurkkujen siemenien kylväminen ynnä muu salaatti ja porkkanamaa kesti hieman kauemmin saada alulle. Suoristin lapioiden kasvimaan takarinteen ja porrastin sitä harkoilla, että sain nämä kasvilaatikot paikalleen. Sain naapurista järkyttävän ison lavakauluksen ja siihen mahtuu vaikka mitä! Toisessa päässä on kurkuntaimet Kasvumaapusseissa sekä Kesäkurpitsaa ja lehtikaalia. 
Toisessa päässä on perunamaa Härkäpapujen kanssa. Mutta lapiointiprojekti, josta kirjoittelin hieman täällä, kesti sen verran kauan, että siemenkylvöt sain alulle vasta kesäkuussa, vaikka toukokuu oli niin lämmin. Kurkut ovat vasta nupullaan, mutta esikasvatetut kesäkurpitsat kukkivat jo kauniisti. Tekisi mieli napata kukat ruoan koristeeksi, mutta ei vielä tässä vaiheessa ole sen aika...


Mutta tosissaan luulen, että kasvupussit ovat pelastaneet taimeni, sillä ne ovat pitäneet hyvin kosteutta sisällään. Näiden laatikkokylvöjen kastelu on ollut paljon työläämpää....


Herneet ja Porkkanat ovat kavereita keskenään, ne löytyvät samasta laatikosta. 
Kaveruusopit olen lukenut Marian, Katin ja Hannan Keittiöpuutarha- kirjasta. Se on niin hyvä käsikirja kasvimaan laatimiseen. Ja on siellä muuten ohjeita sadonkin hyödyntämiseen ;)
Kaalit ja Salaatit kavereina myös samassa. Ja samettikukkaa joka laatikossa, vaikka en sen ystävä olekaan.... Mutta siitä on kuulemma runsaasti hyötyä. Ja kukkiihan se runsaasti!
Kasvimaan reunalla on Ruusupapua, joka kasvaa yllättävän hitaasti raudoitusverkkoa pitkin. Saa nähdä saako siitä satoa... Mutta mansikoita ollaan saatu jo maistella, samoin salaattia! Niin mukavaa poimia aamulla salaatit leivälle omasta pihasta. Ja olenpa yllättänyt miehenikin vaeltamassa kasvimaalla aamupala aikaan. Aikas mukavaa tässä vaiheessa, kun kaivannot ja kastelu alkavat tuottaa tulosta!


Ja Plastexin suihkepulloarvonta on yllättäväkin suosittu, 
siihen voit osallistua sunnuntaihin saakka täällä!8 kommenttia:

 1. Onpa rehevää kasvimaallasi ja kasvihuoneessa. Osan minäkin kylvin vasta kesäkuulla, kurkut ehtivät tosi hyvin, kun ovat nopeakasvuisia. Samettikukkia harrastan aika paljon vallankin kääpiösamettikukkia. Niillä on merkittävä funktio tuholaistorjunnassa. Nuo kasvupussit ovat aika kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olin yllättynyt kuinka silmälle sieviä kasvupussit ovat. En kokenut tarvetta niitä peittää kasvihuoneessa, ovat hyvässä ryhdissä siellä. Kesäkurpitsan ja Kurkun taimet kyllä taitavat peittää ne ajallaan, kun kastelu on nytkin haastavaa, tai pitää vaan raottaa pussin reikää. Toivon että kaikki ehtivät tuottaa satoa!

   Poista
 2. Hyvä pointti, että laatikoista vesi haihtuu nopeammin, korkeissa pusseissa kosteus pysyy pidempään. Ihanasti kaikki kasvaa! Rakastan herneenversoja salaatissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin! Joo nyt kun kaikki alkaa kasvamaan, niin toive sadosta nousee korkealle. Salaattia saa jo ihanasti aamuisin suoraan leivälle :)

   Poista
 3. kasvupusseista on minulla hyvät kokemukset

  VastaaPoista
 4. Bela plantação. Tenha um feliz dia. Cumprimentos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! My spanish workmate translated your text. It's nice to have new friends here in bloggingworld around the real world!

   Poista