lauantai 2. kesäkuuta 2018

Oikeita realismikuvia
Piti ihan tulla tänne blogimaailmaan ihmettelmään ja katsomaan mitä teidän kukille ja kasvimaille kuuluu. Itse olen ihan pulassa. On niin kuivaa, että jopa minä toivoisin hieman sadetta. Ja kyllä, tämä on varmasti meidän kaikkien ongelma, siksi tulinkin teidän blogejanne kurkkimaan, kun tuntuu että Instagramissa kaikilla on kaikki niin kukkeaa ja runsasta. Otin ja lapset otti minusta kännykällä ihka oikeita realistisia kuvia. 


Kuivuus alkaa olla tosi iso ongelma, jos minun pitää tätä meidän vetisestä mudasta tunnettua mäkeä alkaa kastelemaan. Ja kyllä - metsässä on lähde näiden yrttien yläpuolella. Silti on Lipstikkaa, Kirveliä ja Maa-artisokkaa kasteltava. Ja kun on kyseessä rinne - kaikki arvaa minne vesi menee kuivan maan päältä....


Onneksi suurin osa istutuksista on kasvilaatikoissa tai kasvusäkeissä. 
Nyt kyllä kiittelen Green caren Kasvumaa - säkkejä. Näissä pysyy kosteus parhaiten, kun säkki pitää kosteutta sisällään. Pelottaa ihan kuinka kitkeriä kurkuista tulisikaan ilman tätä. 


Perunoille laatikkoon vettä 
Ja tekisi mieli kastella metsänkin mustikat...Mutta kunhan saisi kasvimaan lisäksi kasteltua kesäkukkaistutukset. 
Olen taas tuttuun tapaan kylvänyt Kosmoskukkia, kaikenlaisia syötäviä kukkia, Pioniunikkoja ja nyt myös kuivatettavia kukkia. Saapa nähdä mitä tulee...


Onneksi osa perennoista ei välitä kuivuudesta, vaan suorastaan tanssivat sinistä taivasta ja vihreää metsää vasten....


Eniten olen huolissa Hilmasta, Lempistä ja Onnista - ihanista uusista Hunajamarjoista sekä 
Pensasmustikoista. Täytyy näitä oikein hartaudella kastella. 


Mutta koska vesi valuu taas rinnettä alas multineen päivineen kuin mikäkin joki, 
täytyy keksiä parempi keino kastella, jotta vesi imeytyisi maahan: 
Parempi heilutella letkua ympyrää, vähän kerrallaan vettä sinne sun tänne....
Mahtaakohan oikeasti olla hyötyä....
Tämän vuoden muutama uusi perenna - mahtaakohan kestää tätä kuivuutta...Tähän istuttelin niitä kesäkukan siemeniä. 
Mutta katsokaa kun potkaisee saappaalla, niin kuiva maa tulee vaan pöllyten esiin kostean pinnan alta... Mahtaako kastelustakaan olla hyötyä vaikka letkunkin kaivoin esiin... 


Tästä huoleni nousi suunniltaan. 
Angervotkin kuivaneet! Voi hyvänen aika. 

Ja tovin kastelun jälkeen pihalla pyörittyä letku oli niin solmussa, että piti vielä letku kesyttää.
Voi apua! 
Kuinka teillä sujuu nämä hommat?


4 kommenttia:

 1. Minulla on pumppu ainoastaan juomavesikaivossa, ja sitä en uskalla käyttää kasteluun, koska sekin kaivo uhkaa harva se kesä tyhjentyä. Kastelu/saunavesikaivosta nostan ämpärillä, niinpä kovin paljoa ei tule kasteltua. Kasvimaalla suurin osa kylvöksistä ei ole itänyt, kun on niin kuivaa, vaikka kastelen, mutta en varmaan riittävästi. Kylvämisen jälkeen olin vieläpä viikon kaupungissa - kylvin, koska oli luvattu sadetta, mutta ei sitä tullutkaan.
  On tää. Laivarannassa on kokonaiset isot syreenipuskat aivan nuupallaan. Pihalla moni perenna lurpottaa, ja nurmi menee keltaiseksi joka päivä lisää, mutta se on hyvä vain kun ei tarvitse leikata.

  VastaaPoista
 2. Kasvimaalaatikot imevät vettä paljon. Yhden vajaan neliön laatikon kasteluun menee vähintään 10l vettä/vuorokausi. Sekään ei vältämättä riitä. Toisaalla meillä maa pidätti pitkään kosteutta, toisaalla taas on liian kuivaa. Letkulla kastelen vähän samaan tapaan, miten sadettaja toimii. Perennojen kohdalla vaan alkaisi olla tarve ihan oikealle sateelle, sillä letkukastelu ei juuri syvälle yllä, ellei kastele tuntitolkulla.

  VastaaPoista
 3. Kasteluun menee tosiaan aikaa tällä hetkellä paljon. Tuntuu, ettei uutta juuri kerkiä laittamaankaan, kun päivistä niin paljon menee kasteluun. Jospa niitä sateitakin vielä saataisiin. Perjantaina vähän aikaa satoi, mutta eipä siitä hirveästi hyötyä ollut. Raikasti sentään ilmaa :)

  VastaaPoista
 4. Suutin jolla saa säädettyä veden voimaa on letkun päässä ykkösjuttu, tai sadetin joka pikkuhiljaa antaa vettä kasveille. Mutta silti saa nyt kastella kyllästymiseen saakka.

  VastaaPoista