maanantai 3. lokakuuta 2016

PapumaniaaViime vuonna rakastuin papuihin ja tänä vuonna niitä kasvoi ympäri kasvimaata! 
Ruusupavun köynnös hurmaa kauneudellaan ja värikkäät pavun palot ovat erikoisia mansikkamaan reunoilla! Papumania ei loppunut tähänkään vuoteen!
Siskoni kertoi, että mummo kasvatti papuja kukkien kauneuden vuoksi. En ihmettele, sillä Ruusupapu on nimensä veroinen! Ruusupapu käy myös suojaisasta käynnöksestä, sillä se kasvaa todella korkeaksi, ainakin 3 metriä oli meillä pavun mitta! 


 Samalla kun makasin maassa kuvaamassa taivaan kauneutta, ihmettelin surinaa. 
Papujen juurella kasvaa Krassipuskaa ja niissä oli mehiläisiä vaikka kuinka!
Luulin, että ne olisivat vaipuneet jo horrokseen... No, tällainen saalis tuli vielä pavuista. Nämä viimeiset ovat jo hieman ylikypsiä, palot ehkä hieman sitkoisia jo, mutta niin kauniita! Joukossa siis pensaspapuja, salkopapuja sekä Ruusupapua. Hukkasin säilömäni hyötykasviyhdistyksen pussit, joten tarkkoja nimiä minulla ei enää ole tallessa. 

Härkäpavut voi syödä sellaisenaan, mutta muut pavut pitää keittää. Ruusupavuista pitää poistaa "pää", jonka mukana saa hyvin vedettyä sitkeimmän "langan", joka avaa pavun palon. Pavut voi kuivata ja säilöä sellaisenaan, mutta ennen syömistä ne pitää liottaa ja keittää kuitenkin. 


 Ihan järkyttävän kaunista ruokaa!
Pavuissa on yhtä paljon proteiinia kuin naudan lihassa, väittää wikipedia - aikamoisia ruokapommeja mahtavan värityksen lisäksi! Harmi vaan, että keittäessä väri katoaa.Minä päätin säilyä pavut pakkaseen sekoituksena, valmiiksi keitettynä palkoineen päivineen. Silloin ruokaa on enemmän ja ne ovat käyttövalmiita. 

Viisi pussia tuli ihanaa papusilppua <3


Värikästä viikkoa teille kaikille!

5 kommenttia:

 1. On sinulla kaunis j mehevä papusaalis, nam!

  VastaaPoista
 2. Ah, nam, ihania papuja! Mä laitan myös joka vuosi ruusupapua. Se kukkii ja köynnöstää niin kauniisti. Pidän ruusupapujen mausta, mutta vielä herkullisempi aromi on mielestäni salkopavussa. Kukka siinä on kauniin valkoinen ja köynnöskin yhtä hieno. Näitä kasvatan joka kesä, muita lajikkeita vaihtelevasti. Nyt kylmät yöt taitavat kyllä tehdä papukaudesta lopun :(

  VastaaPoista
 3. Pavut ovat minusta suurta herkkua:)

  VastaaPoista
 4. Minä suosin myös papuja, ne ovat tuhtia ruokaa ja kuniita sekä kasvamassa että lautasella. Niistä saa myös helposti siemenet suraavan vuoden kylvöön, jos satoa on reilusti ja itävyys säilyy hyvin. Hyviä papuherkkuja!

  VastaaPoista
 5. Ne on kyllä niin superruokaa! Ja köynnäkset kyllä niin kauniita, nautin niistä viimeiseen asti, nyt pakkanen puraisi melko lujasti ja taitaa olla aika repiä köynnökset alas... Mutta papuja on pakkasessa säilössä talven iloksi, siemeneksi en jättänyt nyt yhtään....

  VastaaPoista